03 septembrie 2007

Hoinari prin Europa

UNGARIA
Budapesta intr-o zi si jumatate. Grea incercare...
Primul obiectiv ales a fost Citadela de pe Muntele Gellert (pe vremuri o fortificatie, astazi muzeu), cel mai important punct de belvedere din capitala. Panorama budapestana vazuta de acolo a fost admisa in Patrimoniul Mondial (panorama Cetatii Budei si a celor doua cheiuri ale Dunarii).

Am reusit sa vizitam: Bazilica Sfantul Stefan, a carei cupola de 96 m poate fi vazuta de peste tot din oras, pastreaza relicva cea mai importanta a maghiarilor-bratul mumificat al regelui Sfantul Stefan si Muzeul Citadelei, am strabatut Bdul Andrassy inspirat de boulevardurile franceze, care ascunde in subteran prima cale ferata subterana din Europa, "metroul mic" vechi de peste 125 ani...si multe altele.

Regrete: nu am ajuns la Cetatea Budei si aflasem ca in adancuri se ascunde un labirint de pesteri unde, in timpul celui de-al doilea razboi mondial au stat in jur de 20 mii de soltati germani(nu stiu daca se puta vizita). Nu am vizitat
Bastionul Pescarilor, Biserica Matei ...si multe multe alte obiective de pe renumitul Bulevard Cultural, axa geografica a Budapestei, intre Cetatea Budei, de-a lungul Bdului Andrassy si pana la Parcul Orasenesc.

Am petrecut cateva zile minunate si in Hajduszoboszlo, considerat cel mai mare complex de bai termale din Europa. Oamenii foarte amabili, strandul cu cele 13 bazine de apa termala si mai ales Aquapark-ul cu nebunia de tobogane ne-au cucerit si cu siguranta vom reveni.



AUSTRIA
Viena a fost urmatoarea noastra tinta. Cu ajutorul GPS-ului si a celor doua emitatoare Oky-Toky cumparate din tara, am reusit sa campam pe ziua si am salvat aproape jumatate de zi pentru hoinareli. In camping era atat de curat incat puteai sa te plimbi descult, linistit... Toata lumea din jur, inchiria biciclete, plecau dimineata si se intorceau seara. Deoarece era prea scump sa inchiriem 8 biciclete, am pornit spre centru tot cu "caii putere" proprii (masinile).
Ca prim obiectiv am ales Turnul Danube inalt de 252 m. Prima terasa deschisa era la 165 m, iar deasupra ei se afla un restaurant si o cafenea rotitoare (am testat). Spectacolul Vienei ne-a lasat fara glas. Si pentru ca se insera, iar starea de ameteala si euforie era mult prea placuta, ne-am aventurat in parcul de distractii.
Deoarece majoritari in micul nostru grup erau copiii, s-au anulat orice alte planuri pentru prima seara. Doar ploaia ne-a alungat din parc.
A doua zi a iesit soarele si am luat cu asalt centru Vienei. Aventura a fost mult prea frumoasa, asa ca voi lasa imaginile sa vorbeasca. Dupa amiaza am pornit spre Salzburg. Regretam enorm ca nu am stat macar 2 zile in Viena. As fi vrut sa vad expozitia "Best of Klimt"... si multe, multe alte frumuseti.



ITALIA
Venetia a fost un alt vis pe care l-am trait aievea. La citta dell' amore, este o mica bijuterie, un amestec fascinant de lumina si apa, caramizi si marmura, prezent si trecut...Orasul istoric cu nenumaratele insule, poduri si canale, aerul sarat cu iz de igrasie, zidurile coscovite ce contrasteaza cu luxul interioarelor, multimea de dughene pline cu souveniruri si muzicantii,terasele, pizzeriile, sticla de Murano, Piata San Marco si Bazilica San Marco, porumbeii care se aseaza ciorchine in bratele oricui le ofera cateva boabe, toate le-am inhalat si savurat copios.

4 comentarii:

SMA spunea...

Superbe imagini din "hoinareala" voastra. M-au incantat! Si locurile vazute sunt minunate. Vom avea la ce sa ne gandim la iarma brodand la gura sobei:). Te pup, Sma

Dora spunea...

excelenta vacanta! si poze superbe!
as fi vrut sa fiu si eu cu voi

Anonim spunea...

Draga Daniela
Ati avut o vacanta foarte frumoasa, intr-adevar ati vazut niste locuri minunate si ma bucur ca v-ati intors sanatosi si multumiti. Ai prezentat ca de obicei foarte frumos pozele, asa ca vedem si noi prin ochii tai o parte din locurile deosebite pe care le-ati vizitat.

Petit Patch spunea...

Minunat voiaj si imagini de vis!
Am regretat ca nu ai ajuns si la Resita.
Smaranda

 

Powered by Blogger