31 august 2008

In trecere prin Croatia

Dobar dan!
Anul acesta am hotarat sa mergem in Croatia pentru ca auzisem multe povesti despre acest taram de vis si stiti cum e - fotografiile parca nu au viata daca pasii nu se amesteca putin cu nisipul, aerul si zambetul oamenilor de acolo.

Este o tara a contrastelor: munte langa mare, uscaciune langa oaze mirifice cu verdeata, cascade si lacuri, orase cochete langa sate parasite unde se mai vad urme de gloante in zidurile caselor.

Croatia are peste o mie de insule (cam 50 locuite), un tarm minunat, plaje pe toate gusturile si cu nisip si cu pietris (pietre rotujite bune pentru masaj la talpi), o mare foarte curata si limpede de o culoare verde turcoiz fascinanta ... si drumuri incredibil de bune, foarte bine marcate si in unele locuri, cu benzi pentru ciclisti.


Cuvantul cheie este "turismul". Au aprox. 4 mil de locuitori si cam 8 mil de turisti. Cred ca asta spune totul. Stiu sa traiasca din turism si isi valorifica fiecare coltisor de pamant. Se poate face rafting - au cluburi in fiecare orasel!! (tentatie pe care am ratat-o anul asta) si scufundari (apele Adriaticii sunt limpezi precum cristalul) - inca nu stiu daca imi doresc...



Smochinii cresc peste tot ca si merii la noi (am gustat vinul de smochine...e delicios si am mancat smochine verzi), rodiile, maslinii sunt la ei acasa, iar coasta Adriaticii este incarcata de pini si palmieri. In sudul Dalmatiei am avut de suportat si temperaturi de 38 grade. Zilnic se produc incendii, vegetatia foarte uscata se aprinde instantaneu si focul parjoleste zone intinse de pamant. Trist...







Preturile sunt comparabile cu ale noastre in market-uri, dar aproape duble in statiunile de pe litoral. Taxe de autoband destul de substantiale si parcarile toate cu plata.

Am vizitat 2 Parcuri Nationale: Lacurile Plitvice si Cheile si cascadele raului Krka. Minunate!!! EXISTA APE DE SMARALD!!! Circuitul include si deplasari cu autobuzul si calatorii cu vaporasul.







In concluzie, in cinci zile nu am reusit decat sa gustam putin din frumusetea acestui tinut si mai mult din apa f.f. sarata a Marii Adriatice:)))
Dovidenj!


Croaţia #3 from Alexandru Gugurel on Vimeo.


Croaţia #5 from Alexandru Gugurel on Vimeo.


Croaţia #6 from Alexandru Gugurel on Vimeo.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Minunate poze, si noi am fost la cativa km. de granita Croatiei dar am decis sa o lasam pe alta data. Ma bucur ca ati avut asa o vacanta!

Ela spunea...

Frumos articolul si pozele minunate!Te imbie sa pornesti intr-o calatorie!
Ela

Anonim spunea...

E frumos in Croatia! Dar cel mai mult mi-a placut ceea ce ne-ai spus despre straturile de lavanda...

Petit Patch spunea...

Ce locuri minunate ai vazut!
Vrei sa-ti trimit un pachet cu seminte de lavanda?
Smaranda

QUILT UNIVERS spunea...

Smaranda, nu indraznesc sa spun da pentru ca nu am inca o gradina a mea, decat in vise... Daca ai straturi cu lavanda, mai bine imi trimiti o fotografie. Oricum sper sa ne intalnim in Luberon si sa ne bucuram impreuna de lanurile de lavanda. Parca infloreste in luna mai...

Elena spunea...

Daca voi programa o excursie in Croatia am sa te intreb. Eu cred ca orice iesire, oriunde, este o experienta care merita traita. Iar Croatia am auzit ca merita! Elena

BMonica spunea...

Extraordinare poze! Se vede ca ati avut o vacanta frumoasa. Mi-au placut mult si filmuletele si articolul.

Liana spunea...

O vacanta frumoasa si cu siguranta binemeritata, dupa atatea "muncite zile". Pozele superbe, parca simti caldura soarelui si parfumul florilor.
Te pup,
Liana

 

Powered by Blogger